MERAKINEUROSOLUTIONS.COM

Relatia cu un dependent de droguri

Relatia cu un dependent de droguri

Relația cu un dependent de droguri nu este tocmai cea mai plăcută aventură. Lucrurile devin și mai complicate atunci când tu ești personajul negativ. Dacă ai căzut de mult în patima substanțelor interzise probabil știi cât de greu este să-ți controlezi sentimentele. Te simți pierdut/ă, lispsit/ă de apărare și dorință de a continua. Tocmai de aceea, îți este din ce în ce mai dificil să întreții o relație sănătoasă cu partenerul sau partenera de viață. Intervin rapid certurile și minciunile spuse tocmai pentru a scăpa de mustrările venite din partea celuilalt. Brusc, relația ta ia o cu totul altă întorsătură. Pot apărea chiar reacții violente, care să rănească atât fizic, cât și moral persoana în cauză.

Toate aspectele negative cumulate duc în final la despărțire, oricât de multă iubire ar exista la mijloc. 

Ce implică relația cu un dependent de droguri? 

Relația cu un dependent de droguri este fără îndoială un cumul de stări și emoții negative. Ca dependent ești tentat să consumi din ce în ce mai mult, din cauza conflictelor care apar regulat. Începi să te dedici așa de mult consumului încât nu mai dispui de energie pentru a-ți gestiona relația. Te afunzi așadar într-un cerc vicios, care nu face altceva decât să-ți creeze contextul potrivit pentru sentimente de vinovăție, rușine și probleme de încredere. Mai târziu pot apărea abuzuri, și jigniri, iar în final totul se va solda cu despărțire. Printre drogurile recunoscute pentru creșterea nivelului de furie și iritabilitate se numără: cocaină, MDMA sau metamfetamină.  

De partea cealaltă a baricadei, există o în primă fază o tendință de negare. Persoana nu poate accepta că relația îi este compromisă. Astfel, încearcă să evite discuțiile despre dependența celuilalt pentru a elimina pe cât se poate situațiile neplăcute. Ba mai mult, există multe cazuri în care partenerul ajunge să consume și el droguri pentru a face relația să funcționeze. La început poate părea distractiv, dar cu timpul efectele negative se vor resimți din plin. Poate interveni de asemenea și codependența. Persoanele codependente se implică adesea în relații toxice. Oferă iubire și își concentrează toată atenția în jurul partenerului, chiar dacă nu primesc nimic la schimb. 

Însă, drumul către vindecare nu mai pare atât de anevoios dacă optezi pentru o ședință de terapie. 

Descopera experienta cu un psiholog profesionist

Poate fi salvată relația cu un dependent de droguri? 

Bineînțeles. Însă, dacă vrei să repari o relație e nevoie în primul rând de conștientizare. Analizează obiectiv situația și imaginează-ți prin ce a trecut partenerul tău. Canalizează-ți energia și nu lăsa dependența să-ți dicteze alegerile. 

Apelează, de asemenea la ajutor din partea unui specialist în psihoterapie. El îți poate oferi atât suport moral, cât și sfaturi utile pentru relația ta. E greu să revii la normal, dar nu imposibil, mai ales dacă îți dorești cu adevărat. Ba mai mult, poți opta inclusiv pentru ședințe de terapie în cuplu pentru a-ți da seama exact prin ce a trecut celălalt. 

Relația cu un dependent de droguri este fără îndoială una anevoioasă. Însă, expertiza unui profesionist te poate aduce cu picioarele pe pământ.

Discuta cu un specialist
si descopera puterea mintii tale

Aboneaza-te la newsletter

Descopera lumea psihologiei

Abonează-te acum pentru a primi sfaturi specializate din domeniu, informații despre evenimente și cele mai recente noutăți!