Într-o cultură a consumerismului și a siguranței financiare, să fii workaholic nu mai este ceva care să trezească îngrijorare. Dependența de muncă a devenit o normalitate în rândul tinerilor dornici să-și clădească o carieră de succes. Întotdeauna există ceva de făcut, fie că e vorba de scrierea unui email sau de susținerea unei prezentări. Tocmai de aceea, momentele de odihnă întârzie să apară, ceea ce afectează semnificativ armonia organismului.
Dorința de a deveni din ce în ce mai bun/ă din punct de vedere profesional te poate costa sănătatea. Totuși, nu mulți își dau seama că sunt dependenți de muncă, tocmai pentru că se dedică prea mult unui asemenea aspect al vieții.
Dependența de muncă – Care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze?
Chiar dacă te declari o persoană căreia îi place să traseze o linie clară între viața personală și cea profesională, lucrurile se pot complica în timp. Pot exista unele momente solicitante, care să te forțeze să te implici mai mult în derularea activităților.
Indiferent de sarcinile pe care trebuie să le duci la bun sfârșit, există câteva semne evidente care indică dependența de muncă:
- Nu poți delega sarcini – Începi să devii obsedat de control și ai impresia că nimeni nu poate face treaba mai bine decât tine.
- Treci cu ușurință peste timpul pe care ar trebui să îl petreci cu cei dragi – Tocmai pentru că oferi prea multă atenție muncii, vei începe să neglijezi clipele alături de cei pe care îi iubești.
- Începi să integrezi aspectele profesionale în viața de zi cu zi – Dacă ajungi să transformi hobby-urile care te relaxau în idei de afaceri, ar trebui să îți pui câteva semne de întrebare.
Descopera mai multe despre dependenta de munca!
Există tratament pentru dependența de muncă?
La fel ca orice altă adicție, dependența de muncă poate fi tratată fără probleme. Un specialist în psihoterapie este cel care te poate ajuta să:
- Îți dai seama de schimbările care au apărut în viața ta din cauza instalării dependenței. Vei ajunge la un nivel ridicat de conștientizare a problemelor, ceea ce te va ajuta să aplici în mod corect soluțiile de tratament.
- Găsești punctele de echilibru capabile să rezolve situația. Mulți specialiști folosesc cinci elemente esențiale în momentul în care lucrează cu workaholicii – muncă, relații, joc, sine și viață spirituală.
- Renunți la tot ce îți face rău. Chiar dacă pe moment simți plăcere atunci când muncești fără oprire, efectele negative nu vor întârzia să apară. Un specialist te va ajuta să spui NU lucrurilor care îți afectează organismul.
Dependența de muncă este o problemă pe cât de tratată cu superficialitate, pe atât de importantă. Are efecte negative asupra capacității de concentrare și a stării de bine. Este o afecțiune care te împiedică să petreci timp alături de cei la care ții cel mai mult. Însă, nu trebuie să-ți faci griji.
Orice dependență dispare în fața expertizei profesionale a unui psiholog.