Te-ai întrebat vreodată ce este de fapt dependența de droguri și cum afectează mecanismele creierului uman? De cele mai multe ori judecăm oamenii care au căzut în patima dependenței, fără să ne dăm seama prin ce trec în mod real. Primesc etichete negative și sunt complet izolați de societate. Însă, te-ai gândit măcar pentru o secundă ce se află dincolo de adicție?
Dependența de droguri este o boală complexă, cu repercusiuni grave asupra comportamentului. Sfera drogurilor care pot genera consecințe grave asupra asupra organismului uman nu se rezumă doar la substanțe ilegale. Poți deveni dependent și de alcool, nicotină sau chiar medicamente diverse. Totuși, pentru mulți rămâne încă un subiect tabu, care poate genera discuții sensibile.
Dependența de droguri – Prin ce schimbări trece creierul?
Ceea ce mulți nu înțeleg este că principalul motiv al adicției este suferința. Persoanele traumatizate sau abuzate în copilărie se confruntă cu probleme de personalitate și de comportament. Se simt vinovați, rușinați și neputincioși.
Dependența este orice comportament repetat, care are sau nu legatură cu consumul de substanțe. Persoana în cauză resimte compulsie, în ciuda impactului negativ pe care acțiunea îl are asupra propriei vieți și asupra vieților celor din jur.
Dependența presupune:
1. Angajare compulsivă în comportament, o preocupare față de acesta.
2. Control defectuos asupra comportamentului.
3. Persistență sau recidivă, în ciuda efectelor dăunătoare.
4. Insatisfacție, iritabilitate și dorința intensă atunci cand obiectul: fie drog, activitate sau altceva – nu este disponibil imediat.
Persoana dependentă ajunge să depindă de substanță sau de comportament pentru a-și găsi temporar calmul, entuziasmul sau satisfacția cu privire la viață.
Odată instalată, dependența de droguri cauzează schimbări neurochimice la nivelul creierului.
Dispare imediat autocontrolul și survine lipsa de concentrare. Apar stările de oboseală și pierderile de memorie. De asemenea, persoanele care consumă regulat asemenea substanțe tind să ia decizii compulsive.
Mecanismul care susține dependența are la bază următorul principiu: Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât nivelul de dopamină resimțit crește. Dopamina generează sentimente de plăcere și fericire. Pentru ei este asemenea unei eliberări. În acele momente uită de toată suferința cu care s-au confruntat de-a lungul timpului. Uită că sunt arătați cu degetul sau judecați de ceilalți. Tocmai de aceea, persoanele în cauză tind să vrea din ce în ce mai mult.
Printre factorii care influențează starea de adicție se numără:
- Mediul în care persoana a trăit,
- Presiunea grupului de prieteni,
- Statutul social,
- Consumul de la o vârstă fragedă,
- Nivelul de educație,
- Stilul de viață,
- Factorii genetici,
- Stările constante de anxietate și depresie.
Tocmai de aceea, vei avea nevoie de ajutorul celor cu experiență în domeniu.
Bucura-te de rezultate imediate si opteaza pentru ajutorul unui specialist
Poate fi vindecată dependența de droguri?
Unii ar spune că nu, tocmai din cauza ravagiilor pe care le cauzează asupra organismului. Alții susțin că este posibilă ținerea sub control a dependenței prin adoptarea unor tratamente potrivite. Răspunsul este de departe unul mult mai complex.
Pe lângă solicitarea ajutorului din partea medicilor care pot prescrie tratamente medicamentoase, vei avea nevoie și de expertiza unui psiholog. El este cel care te poate ajuta să îți dai seama de efectele negative pe care le presupune dependența asupra vieții tale sociale, dar și asupra sănătății.
Terapia se bazează pe faptul că orice persoană poate fi salvată. Tocmai de aceea, devine alegerea potrivită pentru:
- Reintegrarea eficientă în societate – Vei reveni la ceea ce numeai înainte normalitate.
- Creșterea stimei de sine și a încrederii în forțele proprii – Vei învăța să te iubești și să renunți la obiceiurile nesănătoase.
- Rezolvarea problemelor de comunicare survenite între membrii familiei – E clar că dacă ai devenit dependent de droguri te vei confrunta cu sentimente negative din partea celor dragi. Orele de terapie te vor învăța cum să gestionezi eficient relațiile cu familia și prietenii.
Dependența de droguri este fără îndoială o boală care afectează atât sănătatea mentală, cât și cea fizică. Este un cumul de stări și acțiuni negative, a căror repercusiuni se resimt cu putere imediat ce s-a instalat adicția. Chiar dacă perioada de vindecare și recuperare pare un drum presărat de obstacole și experiențe negative nimic nu devine imposibil dacă apelezi la experți. Serviciile unui cabinet psihologie te vor ajuta mai mult ca sigur să redobândești controlul asupra propriului corp.