MERAKINEUROSOLUTIONS.COM

Dependenta de alcool

Dependenta de alcool

Este mai mult decât evident că dependența de alcool nu este o alegere. Este o problemă care intervine în momentul în care dispare autocontrolul. Apar de asemenea schimbări semnificative la nivelul creierului. Alcoolul impactează negativ funcțiile sistemului nervos central. În schimb, plăcerea de moment care survine în timpul consumului alimentează dorința de a continua. Astfel, adicția ajunge într-un punct extrem, din care simți că nu poți ieși.

Începi să dezvolți comportamente exagerate, pe care îmi mod normal le-ai fi respins înainte. Viața socială este de asemenea afectată. Te distanțezi de familie și rupi legăturile cu cei pe care îi numeai prieteni. Brusc, începi să trăiești izolat și să urmezi propriile reguli. 

Dependența de alcool – Când intervine depresia?

Dependența de alcool a devenit o afecțiune destul de răspândită, chiar și în rândul minorilor. 

Principalele simptome care indică instalarea dependenței de alcool sunt:

  • Consumul abuziv de alcool. 
  • Iritabilitate excesivă atunci când nu bei. 
  • Te confrunți cu probleme la locul de muncă, în familie sau la școală.
  • Continui să bei chiar dacă un asemenea comportament îți cauzează foarte multă suferință.
  • Renunți la hobby-uri pentru a avea mai mult timp pentru a-ți manifesta dependența. 
  • În momentul în care începi să bei simți că nu te mai poți opri. 
  • Ajungi să încalci legea în momentul în care bei (conduci sub influența alcoolului)
  • Îți ia foarte mult să te recuperezi fizic și psihic după ce ai băut. 
 

Alcoolul are efecte ireversibile asupra întregului organism. Însă, consumul regulat, dus la extrem, aduce pagube semnificative sistemului nervos. Cea mai afectată zonă este cea a comunicării. Îți este din ce în ce mai greu să vorbești cu ceilalți și să-i înțelegi. De asemenea, intervin schimbările bruște ale stării de spirit. După luni sau chiar ani în care ai gestionat necorespunzător simptomele adicției se va instala cu rapiditate depresia. 

Opteaza pentru ajutor specializat

Dependența de alcool – Cum poți trata la timp adicția?

Pentru a evita instalarea depresiei sau altor probleme de ordin neurologic prevenția este răspunsul cheie. 

Într-adevăr, este destul de greu să faci un pas înapoi și să-ți dai seama de gravitatea situației în care te afli. 

Nu sesizezi când începi să întreci măsura cu alcoolul și nici nu ți se pare că faci ceva anormal. Până la urmă, ce e greșit în a bea câte un pahar de vin în fiecare seară? Greșeala survine de fapt când paharul se transformă în sticlă, iar controlul începe să se estompeze încetul cu încetul. 

Singura alternativă este să apelezi la un medic specialist, care îți poate oferi un tratament medicamentos adecvat. De asemenea, serviciile unui cabinet psihoterapie sunt mai mult decât necesare. Un expert în domeniu este cel care te poate aduce pe drumul normalității.

Dependența de alcool este o problemă cât se poate de reală, oricât de mult ar trata-o unii cu superficialitate. Pe lângă efectele negative asupra funcțiilor vitale, consumul excesiv de alcool cauzează probleme asupra creierului, ceea ce duce la instalarea depresiei și stărilor de anxietate.

Discuta cu un specialist
si descopera puterea mintii tale

Aboneaza-te la newsletter

Descopera lumea psihologiei

Abonează-te acum pentru a primi sfaturi specializate din domeniu, informații despre evenimente și cele mai recente noutăți!