MERAKINEUROSOLUTIONS.COM

Codependenta in cuplu

Codependenta in cuplu

Ce este și cum se manifestă?

Pentru unii un mit, iar pentru alții o realitate dură, codependența în cuplu este o problemă încă prezentă în rândul îndrăgostiților. Poate și tu ai experimentat-o pe propria piele, chiar dacă nu ai știut cum să o numești. 

În termeni cât mai simpli, codependența are la bază următorul principiu: Iubirea venită din partea celuilalt este mai importantă decât iubirea de sine. Tocmai de aceea, intervine dorința de a mulțumi partenerul cu orice preț, indiferent de ce presupune o asemenea decizie. 

Totuși, cu ce vin la pachet dedicarea și iubirea fără limite? Există și un scenariu negativ?

Cum își face loc codependența în cuplu? 

Poate crezi despre relația ta de iubire că este perfectă. Totuși, ar trebui să acorzi o atenție deosebită fiecărui detaliu înainte de a trage o concluzie. Sunt unele aspecte pe care e posibil să nu le sesizezi. S-a demonstrat faptul că atunci când te îndrăgostești, tinzi să treci cu vederea peste defectele partenerului sau partenerei. Începeți să deveniți un tot unitar, care funcționează împreună.  

Totuși, scenariul care facilitează instalarea problemelor și dezechilibrelor include acțiunea codependenței. În momentul în care nu poți stabili niște limite clare și pui fericirea ta în legătură directă cu altă persoană, lucrurile nu au cum să iasă bine. 

Cercetătorii au demonstrat de-a lungul timpului că esența unei relații armonioase este capacitatea fiecăruia de a fi independent din punct de vedere emoțional. 

Vrei sa-ti salvezi relatia? Exploreaza acum universul celor care experimenteaza codependenta in cuplu!

Codependența în cuplu – Cele mai evidente semne 

Chiar dacă intervine atunci când te aștepți mai puțin, codependența în cuplu este semnalată prin: 

  • Frica de a fi abandonat/ă – Tocmai pentru a nu fi părăsite, persoanele codependente mint sau practică lucruri nocive pentru viitorul relației. 
  • Nevoia impulsivă de a fi mereu lângă persoana iubită – Începi să-ți ascunzi propriile gânduri și păreri pentru a fi acceptat/ă de partener sau parteneră. 
  • Probleme de gestionare a sinelui – Vei începe să nu te mai recunoști, să nu știi ce te definește cu adevărat. 
  • Sentimente de îndoială – Codependența te va determina să lași în mâna celuilalt responsabilitatea de a face alegerile importante în locul tău. Pe zi ce trece, devii din ce în ce mai suspicios în ceea ce te privește. 
  • Prezența resentimentelor – S-ar putea să simți resentimente puternice față de persoana de lângă tine în momentul în care emoțiile tale sau ale lui sunt foarte intense.

 

Codependența în cuplu este o problemă care prezintă consecințe grave asupra ambilor parteneri. 

Totuși, poate fi tratată eficient cu ajutorul unui specialist în psihoterapie.

Codependența este genul de problemă de care nu scapi cu ușurință, mai ales dacă nu apelezi la ajutor specializat. Sentimentele negative încep să devină din ce în ce mai pronunțate odată cu evoluția codependenței. Totuși, nevoia de atașament nu dispare. Este un adevărat paradox. 

Însă, câteva ședințe de consiliere pot aduce beneficii diverse asupra relației, dar și a sinelui.

Discuta cu un specialist
si descopera puterea mintii tale

Aboneaza-te la newsletter

Descopera lumea psihologiei

Abonează-te acum pentru a primi sfaturi specializate din domeniu, informații despre evenimente și cele mai recente noutăți!